Terugblik Bisdomdag 11 november Ede

23 november 2023

Een flinke delegatie van het bestuur, pastoraatgroepen, kerkcommissies en betrokken vrijwilligers waren vanuit onze parochie van he H. drie-eenheid aanwezig op de Bisdomdag van 11 november in Ede. Vanuit alle windstreken van het bisdom waren er een paar honderd mensen naar Ede gekomen. Ook de complete bisdomstaf was aanwezig. Het thema is: Samen groeien als parochie in de kracht van de Heilige Geest.

We hebben geluisterd naar inspirerende verhalen over kenmerken van een missionaire parochie. Het vraagt openheid en bereidheid om dingen los te laten en nieuwe initiatieven te nemen van ons allemaal. Er was ruimte voor mooie gesprekken en Ontmoetingen, uitwisselingen, samen bidden en zingen. We hebben gevraagd aan de Heilige Geest om ons hierbij te helpen. Deze dag was een start voor een langer lopend traject, waarin het bisdom samen met de parochies gaat werken aan missionair elan.

Mirjam Spruit heeft vertelt over een missionaire parochie en waarom, na de lunch heeft Paul Donders van Xpand ons aan het werk gezet om na te denken en op te schrijven, als parochie, wat onze vragen en behoeften zijn. Fijn om dit zo als parochie samen te doen. Onderstaand lied hebben wij gezongen op die dag en is voor mij een samenvatting van wat er gebeurde op die dag. Hopelijk is dit het begin van . . . . .

Lied (op Youtube): Wij bijeen net als toen

Ook op de website van het aartsbisdom is een uitvoerig verslag te lezen.

Wij bijeen net als toen

vragen God dat hij stormenderhand
ook met ons weer zal doen
wat Hij deed in die stad van dat land;
weer vrijuit gaan leven opnieuw open gaan.

Refr. Iedereen vreemdeling vriend zijn een,
raken in brand van zijn Geest
bouwen een wereldwijd feest.
Allemaal spreken dezelfde taal,
vinden elkaar in zijn Geest op dat feest

Als ’n vuur in het veld
grijpt de Geest om zich heen in dat land
en gedood met geweld
wordt zijn faam als ’n uitslaande brand:
vuur vlamt in harten er zal warmte zijn!

Refr:

Spreken wij, net als daar taal van liefde
geënt op zijn woord, dan verstaan wij elkaar
en wordt ieder van harte gehoord
blij wondere woorden
’t is Gods eigen taal