Op bezoek bij onze zusterkerk in Raalte de Basiliek Heilige Kruisverheffing

11 september 2023

In september vorig jaar kwamen op initiatief van Mgr. Hoogenboom een aantal misdienaars/acolieten uit onze zusterkerk in Raalte de Basiliek H. Kruisverheffing naar IJsselstein om gezamenlijk met onze misdienaars/acolieten de Eucharistie te dienen en te vieren met Mgr. Hoogenboom als celebrant.

De dag werd verder gevuld met een gezamenlijke lunch en een leuk middagprogramma waaronder het beklimmen van de toren.

Op zondagmorgen 10 september 2023, vertrokken we om 07.45 uur, met 4 misdienaars en 3 acolieten met een auto vol misdienaarskleding en presentjes naar Basiliek Heilige Kruisverheffing in Raalte voor een tegenbezoek aan de kerk aldaar en het gezamenlijk dienen en vieren van de Eucharistie met als celebrant natuurlijk weer Mgr. Hoogenboom.

De ontvangst was hartelijk en gastvrij.  Mgr. Hoogenboom sprak een welkomstwoordje En met een gevoel van thuiskomen alsof we al jaren vrienden zijn, werden de taken verdeeld en kreeg iedereen een rol in de viering alsof het nooit anders was geweest.

Ook het koor dat zong klonk heel vertrouwd in de kerk die zoveel op die van ons lijkt.

Na de viering met z’n allen op de foto en vervolgens een lunch in de prachtige tuin. Gevolgd door een speurtocht in de kerk aan de hand van QR-codes. Geweldig. In 4 groepjes zoeken, speuren en opdrachten vervullen. Allemaal deden we mee. Zelfs Mgr. Hoogenboom.

Na een verkoelend drankje werd de toren beklommen onder het geluid van het carillon dat 3 uur sloeg. Ook Mgr. Hoogenboom klom mee naar boven om net als iedereen te genieten van het uitzicht over Raalte.

Ondanks de temperatuur van inmiddels 32 graden werd in de tuin onder aanvoering van Mgr. Hoogenboom, die zelfs eens sprintje liet zien, en scoorde zelfs een fles om, gezellig eeen potje “flessenvoetbal” gespeeld met flessen, gevuld met water.  Lachten, dolle pret.

Tijd voor een praatje aan de tafel buiten. Pastoor Cornelissen, de pastoor van onder andere Raalte kwam erbij en er werden over en weer presentjes uitgewisseld, waarna de tafel werd gedekt met aluminiumfolie.

…Heeft u daar ooit van gegeten? Nou wij wel. De patatjes werden over tafel uitgestrooid, toefjes mayonaise en ketchup voor je op tafel. Dolle pret toch. Nooit eerder aten we zo patatjes en de gekozen snack met onze handen in de buitenlucht in een prachtige tuin.

Met het dankgebed van Mgr. Hoogenboom kwam er een einde aan deze mooie dag met de belofte dat ze nogmaals naar IJsselstein willen komen. Zelfs het koor wil graag uitgenodigd worden. Als voorproefje kregen we een CD van het koor.

Wij kijken dankbaar terug op deze onvergetelijke dag.

Doodmoe stapten we in de auto waar de misdienaars al meteen in slaap vielen. Voor hen was de weg kort. Maar wij een warme band met Raalte en hopen dat deze band nog lang aanhoudt. Dank  aan de initiatiefnemer van deze uitwisseling, Mgr. Hoogenboom, die met ons op deze dag stiekem ook even kind kon zijn al hollend achter de bal.

Helma den Dunnen

Andere berichten